Dagbladet 21/1/2019: "Drapsmennene er forbrytere, men også ofre"

Av: Ellen Due Brynjulfsen.

Forbryterne er ofre skriver Dagbladet på nettet mandag 21. januar og henviser til de brutale mordene i Atlasfjellene. Tanken er altså at de også er ofre og at det er synd på dem.

Hva er hensikten med å fremstille disse terroristene som ofre? Hva er det man prøver å si?

“Ofrene” har ingenting med Islam å gjøre. Det narrativet skinner allerede gjennom i overskriften. Ekstremister som IS har kidnappet religionen hevdes det. For det står ingenting i Koranen om at vantro skal halshugges, gjør det vel? Og selv om det mot formodning gjør det, så unnskyldes det hele med at det står det mye rart i bibelen også. Man vil aldri vedgå at Islam som religion og politisk ideologi er svært problematisk.

Fattigdom, ydmykelser og mangel på håp er fellesnevneren for mange av de unge innbyggerne som bor i utkanten av Marrakech' by, kan vi lese i Dagbladet. Med andre ord peker man på sosioøkonomiske årsaker. Disse stakkars menneskene er fattige, mangler utdanning og har ingen fremtidsutsikter. Mangel på utdanning gjorde at de ble lette ofre for hjernevask. Men man unnlater å nevne at det finnes talløse eksempler på muslimske terrorister fra høyere samfunnslag med høy utdanning.

Fattigdom er unektelig ille, men dette unnskylder ikke hva disse mennene har gjort. Det er mange som har vokst opp i bunnløs fattigdom som aldri har gjort en flue fortred. Når man sier at disse forbryterne er ofre tar man også ansvaret vekk fra dem. Det var ikke deres feil, må vite, de har blitt indoktrinert. Det var ingen som unnskyldte Benjamin Hermansen sin drapsmann med at han var hjernevasket. De indoktrinerte har også et ansvar.

At Dagbladet valgte å publisere denne saken med den overskriften samme dag som Maren ble bisatt gjør det hele enda mer graverende.

Jeg kan ikke se noen annen forklaring enn at Dagbladet forsøker å ta fra forbryterne deres ansvar og ta fokus vekk fra de virkelige ofrene, Maren Ueland og Lousia Vesterager Jespersen.

Foto: Autentisk skjermdump fra Dagbladet.no mandag 21 januar 2019.

Denne artikkelen ble først publisert på verdidebatt.no.

Foto: Autentisk skjermdump fra Dagbladet.no mandag 21. januar 2019.