Nei NRK, «Reza» flykter ikke fra Frankrike til Storbritannia

Av: Anders Trondstad

Søndag 27. Januar publiserte NRK en spesielt tårevåt reportasje. Statskanalens London-korrespondent Øyvind Nyborg har vært i den franske havnebyen Calais og fulgt migranten «Reza» (38) og hans 5 år gamle sønn forsøk på å «flykte» fra Frankrike til Storbritannia.

Problemet er bare at dette er ikke journalistikk i tradisjonell forstand, dette er kampanjejournalistikk.  Å ta seg over fra Calais koster 60 000 NOK. Pengene til å betale menneskesmuglere kom fra familie og venner i Iran, og ble overført via en pengeoverføringstjeneste.

Artikkelen forteller ikke hvorfor «Reza» flykter, men han oppgir at han frykter for å bli skutt om han drar tilbake til Iran. Mine tanker går øyeblikkelig til de to libyske asylsøkere som i 2003 tok seg inn i naboens sitt hus i Haugesund hvor de drepte frelsesarmésoldaten Annie Bergliot Olsvik (83) med 11 øksehugg mens hun sov i hennes egen seng. Under rettssaken viste det seg de tiltalte var etterlyst mord, tyverier og narkotikakriminalitet i hjemlandet.

Hva som er årsaken til at «Reza» har migrert fra Iran får vi ikke vite, men artikkelen impliserer at han muligens er kristen og angivelig risikerer forfølgelse i hjemlandet.

Som Resett har omtalt tidligere er ikke kristne flyktninger særlig velkommen, Storbritannia tok kun imot muslimske flyktninger, og avviste kristne under store deler av migrasjonskrisen i 2015.

Konen til «Reza» er igjen i Iran, men NRKs London-korrespondent Øyvind Nyborg har ingen interesse av å undersøke hvorfor det er trygt nok for henne å bli igjen men ikke sønnen.

Ei heller tar NRKs tårevåte reportasje for seg hvorfor migranter drukner på vei til Europa eller på vei fra Frankrike til Storbritannia. De setter ut på den farlige ferden fordi det er en reell mulighet for at de får bli, selv om de får sin asylsøknad avvist etc. Dette gir migranter insentiver til å prøve lykken selv om det er farlig.

Alle migranter som drukner på vei til Europa er en tragedie, men med 250 millioner migranter i bevegelse står vi også overfor en reell mulighet for at vårt kontinent «drukner» i en uendelig bølge av innvandrere som leder til en total etnisk og kulturell utskiftning av kontinentets historiske befolkning.

Dagens situasjon er ikke på noen måte holdbar. NRK sine kampanjejournalistikk er dessverre ikke interessert i realistiske løsninger, men det er mange andre stater. Det er derfor interessant at det til sammenligning er ingen som drukner på vei til Australia. Etter at Australia innførte sin «No way»-kampanje stoppet både dødsulykkene og migrasjonen.

Denne artikkelen ble først publisert i Resett.